erlaubt_verboten

2018 | Oeser AR. Böhm Th. (Co-Autor):

Erlaubt – Verboten. Hygiene, Recht und Qualitätssicherung in Gemeinschaftsverpflegung und Gastronomie sicher umsetzen.

14. Auflage. 527 S. Behr’s Verlag Hamburg, ISBN 978-3-95468-584-4

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153_Verkehrsauffassung_LMrecht_und_CD

2018 |  Dillhage N. Kintke A. Oeser AR. Pahne N. Stuck C. Weck M.:

Verkehrsauffassung im Lebensmittelrecht. Klarheit in Sachen Täuschungsschutz.

CD, Online Resource und Loseblattwerk in 2 Ordnern. Behr’s Verlag Hamburg. ISBN 978-3-86022-028-3

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Presentations and publications

  • 1992 | Oeser AR. Die Geschichte der Lebensmittelchemie im Spiegel der Ereignisse am Institut für Lebensmittelchemie in Münster. Lebensmittelchem. 46:57
  • 1994 | Oeser AR. Vortrag auf der Regionaltagung der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, Nordrhein-Westfalen, in Hagen: „Möglichkeiten und Grenzen des ASTED-Systems bei der Automatisierung von Analysen auf Tierarzneimittel“
  • 1994 | Oeser AR, Petz M. Möglichkeiten und Grenzen des ASTED-Systems zur Automatisierung von Analysen auf Tierarzneimittelrückstände. Lebensmittelchem. 48:57
  • 1994 | Oeser AR. Gewinnung von Referenzmaterial mit Rückständen an Nitrofuranen in Hühnereiern und Stabilitätsuntersuchungen mit einem automatischen Probenaufarbeitungssystem. Verlag Mainz, Aachen
  • 1994 | Oeser AR. Vortrag auf dem Lebensmittelchemikertag in Dresden: „Herstellung von Referenzmaterialien: Stabilität von Nitrofuranrückständen in gelagerten Hühnervolleiproben“
  • 1994 | Oeser AR. Mit Qualitäts- und Hygienemanagement zum wirtschaftlichen Erfolg. Reinigung kompakt 11:36
  • 1995 | Oeser AR, Petz M. Herstellung von Referenzmaterialien: Stabilität von Nitrofuranrückständen in gelagerten Hühnervolleiproben. Lebensmittelchem. 49:8
  • 1995 | Oeser AR, Siepermann P. Auch der Preis muß schmecken. Was ein Fremdanbieter offeriert. Krankenhaus Umschau 2:109
  • 1995 | Oeser AR, Siepermann P. Auch der Preis muß schmecken. Die Speisenversorgung ist ein beachtlicher Kostenfaktor, in: Jeschke HA, Hailer B (Hrsg.); Outsourcing im Klinikbereich. Fremdvergabe krankenhausspezifischer Leistungen, Baumann Fachzeitschriftenverlag, Kulmbach
  • 1995 | Oeser AR, Sporleder V. Wärme und Strom sind teuer. Energieeinsparungsmöglichkeiten und Dienst- leistungen, in: Jeschke HA, Hailer B (Hrsg.); Outsourcing im Klinikbereich. Fremdvergabe krankenhausspezifischer Leistungen, Baumann Fachzeitschriftenverlag, Kulmbach
  • 1995 | Oeser AR. Posterbeitrag auf dem Lebensmittelchemikertag in Münster: „Qualitäts- und Hygienemanagement in Großküchen“
  • 1995 Oeser AR. Qualitäts- und Hygienemanagement in Großküchen. Lebensmittelchem. 50:20
  • 1996 | Oeser AR, Petz M. Analyte stability study of egg samples with incurred residues of nitrofurans as candidate reference materials, in: Proceeding of the Euro Residue III Conference on “Residues of Veterinary Drugs in Food”, Veldhoven (NL)
  • 1996 | Oeser AR. Hygienemanagement in der Schubert-Gruppe. Catering Management Magazin 4
  • 1996 | Oeser AR. Leitfaden zum Qualitätsmanagement. Taschenbuch für unsere Mitarbeiter. Schubert Holding AG & Co. KG (1. Auflage, Mai 1996)
  • 1996 | Pressemitteilung: Düsseldorfer Schubert Unternehmensgruppe als Vorreiter. Dienstleistungsgruppe jetzt komplett nach ISO 9001 zertifiziert. Düsseldorfer Dienstleister erhält Qualitätssiegel
  • 1996 | Pressemitteilung: Gebäudereiniger-Handwerk. Schubert. TQM als Führungsinstrument. rationell reinigen 10:52
  • 1996 | Pressemitteilung: Namen & Nachrichten. Schubert Unternehmensgruppe, Düsseldorf. Komplett in allen Dienstleistungsfeldern nach ISO 9001 zertifiziert. Reinigung kompakt 10:12
  • 1997 | Oeser AR. Leitfaden zum Qualitätsmanagement. Taschenbuch für unsere Mitarbeiter. Schubert Holding AG & Co. KG (2. überarbeitete Auflage, Juli 1997)
  • 1999 | Oeser AR. Praxisbericht: Hygieneschulung in der Krankenhausverpflegung. BLL-Hygiene-Forum, Bonn (2. Februar 1999)
  • 1999 | Oeser AR. Vortrag: Hygiene- und Qualitätsmanagement in Krankenhaus- Großküchen. 7. Kongress der Gesellschaft für Hygiene und Umweltmedizin, Leipzig (8. März 1999)
  • 1999 | Oeser AR. Dreitägige Hygiene-Basis-Schulung für rund 350 Mitarbeiter aus der Produktion der TEEKANNE GmbH in Düsseldorf (17 Gruppen) zu den Themen Mikrobiologie, Personalhygiene und Betriebshygiene (28.-30. April 1999)
  • 2000 | OeserAR. Vortrag: HACCP – Vorstellung einer bewährten Methodik. Veranstaltung „HACCP- FMEA-ISO“ der Pharmaceutical Consultancy Services in Heidelberg (9. November 2000)
  • 2001 | Oeser AR. Vortrag: „Sekt oder Selters?“ – Aktuelle Daten und Empfehlungen zum Alkoholkonsum. Deutscher Lebensmittelchemikertag September 2001 in Braunschweig (Diskussionsvortrag vom Wissenschaftlichen Komitee angenommen und gehalten).
  • 2018 | Oeser AR. White pigment in cosmetics. Additivstatus der EU versus API-Status der USA. Vortrag auf der Regionalverbandstagung der Lebensmittelchemischen Gesellschaft am 15. März 2018 in Essen
  • 2018 | Oeser AR. 175. Geburtstag von Joseph König – Begründer deutscher Lebensmittelchemie: Pionier, Visionär und Vorbild für Überwachung, Forschung und Wissenschaft. Posterbeitrag auf dem 47. Deutschen Lebensmittelchemikertag in Berlin (17. bis 19. September 2018).
  • 2018 | Oeser AR. Gütesiegel für Innenraumhygiene – Marktbedarf und Anforderungen. Posterbeitrag auf dem 47. Deutschen Lebensmittelchemikertag in Berlin (17. bis 19. September 2018).

Abstract of doctoral thesis

“Production of reference material with residues of nitrofurans in eggs and stability studies using of an automated sample preparation system”

Homogenized eggs obtained from feeding trials which contained residues of either furazolidone (FZ) or a mixture of 4 nitrofurans (FZ, furaltadone [FTD], nitrofurantoin [NFT] and nitrofurazone [NFZ] at ca. 40 µg/kg) were chemically or physically stabilized, packed and stored in order to find the best procedure for the preparation of stable reference material with residues of nitrofurans in eggs. The storage variables were different temperatures and packing materials, lyophilization, preservatives and irradiation with ϒ-rays. All samples were analysed 65 (69) weeks after storage started.

For the analysis of nitrofurans, an automated sample preparation system has been used. It was demonstrated that the system gained reproducible and accurate results even when used over a long period of time. Sample preparation was performed online with ASTED® (automated sequential trace enrichment of dialysates) before the four nitrofurans were quantitated by reserved phase HPLC and UV detection at 365 nm. ASTED® shows many advantages in comparison to traditional sample preparation techniques. Compounds of low molecular weight (e.g. veterinary drugs) are quickly separated by dialysis from macromolecular matrix substances (proteins, lipids etc.) in an aqueous environment and this avoiding the undesired use of organic solvents. Samples could be analysed in 24 hours with the help of ASTED® being about four times as many as a laboratory technician could analyse in an eight-hour working day using liquid/liquid partitioning and/or solid phase extraction procedures. However, the achievable limits of detection and of determination for the ASTED®-HPLC analysis were not fully satisfactory with 10 µg/kg (17 ng absolute) and 20 µg/kg (35ng absolute) respectively nitrofuran in egg. The analysis of the stored egg samples w under statistical control of a Shewhart quality control card by routineness running a set of check samples of standard and fortified egg samples.

Compared with samples before storage and those stored at -80°C as a reference no significant differences in nitrofuran content could be observed when the stored samples were kept in the original state or lyophilized at -20°C regardless of the packing material or the addition of preservatives (to avoid degradation during freezing and thawing). An influence of the packing material could be observed at higher temperatures. Lyophilized samples stored at +4°C showed the same results (within the limits of the analytical performance) as the -80°C reference when they were packed in glass or polypropylene tubes. Those that were sealed in polyethylene-polyamide bags showed a loss of 60-70 % of the original nitrofuran content. The superiority of glass could be seen with the lyophilized samples at +20°C. While all samples showed intense degradation of nitrofurans, this was 30-50% with glass-packed samples, 40-60% with polypropylene tubes and 100 % with the sealed bags. The amount of degradation was about identical between the four nitrofurans.

Storage of lyophilized samples at +50°C led to severe matrix interferences impairing the selectivity of the nitrofuran analysis. The irradiated (10 kGy) samples that were stored at +20°C showed a degradation of only 25 % at maximum. But since it was not determined whether this degradation was due to irradiation or storage at +20°C over 65-69 weeks, further investigations are necessary before irradiation can be considered as a means to gain room stable nitrofuran residues in lyophilised eggs. From the obtained experimental data it can be concluded that the most economic way to keep nitrofuran residues stable in a whole egg matrix is the storage of lyophilised material in glass at +4°C (protected from light).